New staircase for Frontier Building

9 April 2019


New staircase for Frontier Building

One of the eye-catchers in the new Frontier Building has been realised: a massive new staircase has been placed in the central hall.

It took approximately 6 weeks for our building contractor Mertens in Weert to weld the basis of the new staircase. After that, the staircase was transported to Breda in three parts, which were then lifted into the building with a hoist and welded securely into place. The staircase still has to be completed with side panels and concrete steps, so as to make it fit for use by hundreds of students and members of staff.

The design
The new staircase replaces the old stone staircase in the central hall of the building, which could no longer be used, as well as the glass stair wells, which were used infrequently or were even confusing for the users of the building. Josine van Gulik – project leader for the INBO design team – explains: “All students and members of staff used the small staircase in the corner of the building. Instead of trying to change the logical routing of the students, we therefore opted for placing a royal new staircase here. With its round form and imposing size the staircase is clearly a new statement, an eye-catcher in the heart of the building. In a friendly manner the staircase creates a connection between the floors both visually and physically.”